‘Haydi Antalya’ya!

Deniz, kum, güneş, antik kentler, harika oteller, üstün hizmet kalitesi… Bu özellikleriyle turizm başkenti olan Antalya şimdi gizli gücü olan yerel mutfağını da öne çıkarmaya hazırlanıyor. 23-25 Eylül’de herkes gastronomi festivaline davetli

6313de1c86b2453bc0ee4404.jpg


Dünyanın göz bebeği Antalya, her gidişimde herkesi olduğu gibi beni de kendine hayran bırakıyor. Sadece güneş değil, mavinin, yeşilin, denizin, dağların, tarihin tüm güzellikleri gelip damlıyor içinize bu şehirde. Bu kez de Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenecek Uluslararası Food Fest Antalya için gidiyoruz turizmin başkentine.

Antalya’ya dünyanın dört bir yanından milyonlarca turistin gelmesi de bu kentin sadece beni değil dünyayı büyülediğini gösteriyor. Antalya, bu yılın ilk 8 ayında 8.5 milyon turist sayısına ulaştı. Diğer bir deyişle, 3 ayda turist sayısını 4’e katladı.

Turizmde rekorlar kıran Antalya şimdi de gastronomide bir dünya markası olmaya aday. Bunu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek söylüyor. Tarihi, eşsiz konumu, biyoçeşitliliği, benzersiz kıyıları, doğal güzellikleri ve yemek kültürü ile dünya turizminin göz bebeği Antalya, I. Uluslararası Food Fest gastronomi festivaline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Lezzet harmanı

Başkan Muhittin Böcek’in basın mensuplarını ağırladığı Antalya’daki keyifli sohbette bir yandan ikram edilen karidesli cives, hibeş, börülce piyazı, pilaki grida, tahinli kabak tatlısı gibi kente özgü lezzetlerle diyeti bozarken, diğer yandan da Başkana neden gastronomi festivali düzenlediğini soruyorum, Başkan da yanıtlıyor:

“Gastronomi sektörünün, restoranların ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin büyük bir bölümü tüm Türkiye’ye Antalya’dan ulaştırılıyor. Antalya’mız, Türkiye genelinde domates, salatalık, dolmalık biber, sakız kabak, patlıcan, kültür mantarı, avokado, nar ve portakal üretiminde birinci sırada yer alıyor. Antalya’nın gastronomi destinasyonu olması yolunda ürünlerinin ve yemeklerinin eşsiz olduğuna inanıyoruz. Turizmin başkenti Antalya olarak biz eşsiz lezzetlerimizle, Anadolu mutfağını Akdeniz lezzetleriyle harmanlayan mutfak kültürümüzle gastronominin de başkenti olmaya adayız.”

Hedef şef menüleri

Antalya coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkıyor. Finike portakalı, Manavgat altın susamı, Korkuteli karyağdı armudu, Alanya avokadosu, kabak tatlısı, piyazı, serpme böreği, tavşan yüreği zeytini, turunç kabuğu reçeli... Festivalin amacını ve temasını Başkan Muhittin Böcek’ten dinliyoruz:

“Gastronomi festivalimiz için mottomuzu ‘Antalya’dan Dünyaya’, temamızı ise ‘Sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi’ olarak belirledik. Antalya’nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran, kafe ve marketlerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Coğrafi işaret alan yöresel ürünlerimizin, festivale katılan yerel ve global şefler aracılığıyla uluslararası arenada bilinirliğinin artmasını istiyoruz. Antalya’nın meşhur piyazı ya da kabak tatlısı, neden Fransa’da, İspanya’da, İtalya’da Michelin yıldızlı bir şefin menüsünde olmasın?”

6313de4486b2453bc0ee440a.jpg


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kentin yerel lezzetlerinin dünya mutfaklarına girmesini amaçlıyor.

Gönül sofraları kurulacak

Başkan Muhittin Böcek, “Festival süresince sergiler, duayen şeflerle workshoplar, paneller, söyleşiler, yarışmalar ve daha pek çok renkli etkinlikler düzenleyeceğiz. Herkesi bolca sohbet edecekleri, gönül sofralarını kuracağımız festivalimize davet ediyorum” diyor.
23-25 Eylül tarihleri arasında fırsat bulursanız Antalya’ya ve festivale bir uğrayın derim. Hem gönül sofralarında buluşmanın mutluluğunu yaşayın hem de bırakın bu muhteşem kentte Akdeniz’in güneşi, denizi, tarihi damlasın içinize…

6313de6386b2453bc0ee440c.jpg


Vatan Kahvesi yeniden doğuyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, “yerelden kalkınma modeli” ile çalışıyor. Bu model doğrultusunda, çiftçilere tohum ve gübre desteği sağlanıyor, ata tohumları toprakla buluşuyor, kentin yerel gıda zenginliği ve tarım potansiyeli geliştiriliyor. Kentin hafızasında önemli bir yere sahip yapıları da yeniden canlandırıyor. Son olarak bir dönemin kültür noktası olan ‘Vatan Kahvesi’ni yeniden kente kazandırdıklarına dikkat çeken Başkan Muhittin Böcek, şu bilgileri aktarıyor: “1983 yılında yıkılan, kentimizin simge yapılarından Vatan Kahvesi’ni yeniden kente kazandıracağız.”
 
Üst Alt