Tarihte bir devrin sonu

70 yıl tahtta kalan, son nefesine kadar görevinin başında olan Kraliçe II. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle tarihte bir dönem kapandı.

Sadece Birleşik Krallık’ta değil, tüm dünyada bir devir kapandı. Kraliçe II. Elizabeth’in ölümüyle. 26 yaşında Kraliçe ilan edildiğinde yaptığı ilk konuşmada ömür boyu görevinin başında olacağını söylerken bilemezdi Kraliçe II. Elizabeth, gerçekten de bunu başaracağını. Tam 70 yıl tahtta kaldı, 96 yaşında son nefesini verene kadar görevinin başındaydı. Hatta ölümünden 2 gün önce Başbakan Boris Johnson’ın istifasını kabul etti ve yeni Başbakan Liz Truss’ın görevine başlamasını onayladı. İşte gördüğümüz son fotoğrafı da Liz Truss’ı tebrik eden fotoğrafıydı. İlk başbakanı Winston Churchill olan Kraliçe’nin 15’inci başbakanıydı Liz Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May’den sonra üçüncü kadın başbakanıydı.

631ba59086b2453cc0b9b6bc.jpg


Platin Jübile

Çok değil, tam 3 ay önce Kraliçe Elizabeth II’nin Birleşik Krallık’ta tahta çıkışının 70’inci yılı dolayısıyla düzenlenen Platin Jübile kutlamalarında İngiltere’de hayat durmuştu. 4 gün boyunca devam eden kutlamalar için perşembe ve cuma günleri resmî tatil ilan edilmişti. Kraliçe Elizabeth, sağlık sorunları nedeniyle tüm programa katılamadı, ama ilk gün Buckingham Sarayı’nın balkonunda önce kuzeni Kent Dükü Prens Edward ile sonra da oğlu Prens Charles ve eşi Camilla, büyük torunu Prens William ile eşi Kate, çocukları George, Charlotte ve Louis ile halkı selamladı.

İlk günün yıldızı, Kraliçe’den bile rol çalmayı başaran küçük prens Louis oldu. Louis, balkonda uçak gösterilerini izlerken yerinde duramadı ve hatta Kraliçe Elizabeth’in bile önüne geçti. Prens George ve Prenses Charlotte ise küçük kardeşlerinden çok daha olgun ve duruma hâkimlerdi. Kraliçe daha sonra akşam Windsor Kalesi’nde ışıkları yakarak kutlamalara yeniden katıldı. Kraliçe Elizabeth’in “Jübile” kutlamalarını sadece Birleşik Krallık değil, tüm dünya ilgiyle izledi.

Altın iplik

Dünya liderleri, Kraliçe’yi özel mesajlarla kutladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, videoya kaydedilen mesajında İngilizce, “Siz, iki ülkemizi birbirine bağlayan altın ipliksiniz, milletlerimiz arasındaki sarsılmaz dostluğun kanıtısınız” diye seslendi.

2011 yılında eşi Michelle ile Kraliçe’yi Buckingham Sarayı’nda ziyaret eden ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, “Hayatınız sadece Birleşik Krallık’a değil, dünyaya da bir hediye oldu” dedi. Sadece liderler değil, farklı ülkelerin halkları da Kraliçe’yi kutladı. Hatta monarşiye karşı olanlar bile Kraliçe Elizabeth’e sempati duyabiliyor. Nedeni basit, 96 yaşında hâlâ azimle 70 yıldır kendini adadığı görevine dört elle sarılması ve hiç durmadan devam etmesi, sevgi ve saygıyı hak ediyor ve Kraliçe II. Elizabeth’i sadece Birleşik Krallık’ta değil, tüm dünyada gönüllerin kraliçesi yapıyor.

Cenaze töreni

Hatırlayacaksınız, Kraliyet Ailesi Nisan 2021’de İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 73 yıllık eşi, 99 yaşında hayatını kaybeden Prens Philip’in pandemi nedeniyle sadece 30 kişilik, maskeli, sosyal mesafeli cenaze töreni için tam kadro bir araya gelmişti. Cenazeye bir tek Los Angeles’ta bulunan ve o zaman 6 aylık hamile olan Meghan katılamamıştı. Pandemi nedeniyle sadece 30 kişinin katıldığı törende Kraliçe II. Elizabeth ağladı, babasını kaybeden Prens Charles’ı (Birleşik Krallık’ın yeni kralı III. Charles) da ilk kez gözleri yaşlı gördük.

Sanki yıllardır bu ana hazırlanıyorlardı, başta Prens Philip’in kendisi ve Kraliçe Elizabeth olmak üzere tüm Kraliyet Ailesi ve çalışanları uzun zamandır bu cenazeyi planlıyordu. Windsor Kalesi’nde St. George’s Chapel’de gerçekleşen törenin ciddiyetinden ve özeninden de belli oluyordu zaten bu. Elbette, Kraliçe Elizabeth, 73 yıllık eşi Prens Philip’e sadece 30 kişinin katılabildiği, maskeli, sosyal mesafeli bir cenaze töreniyle veda etmek istemezdi. Ama Kovid-19 kurallarına, İngiltere’de yaşayan herkes gibi Kraliyet Ailesi de uymak zorundaydı. İşte bu yüzden, bırakın Başbakan Boris Johnson’ı, cenazeye yakın aileden bile davetli olmayan isimler oldu, York Düşesi Sarah Ferguson gibi. İngiltere halkından da Kovid-19 kuralları nedeniyle Windsor Kalesi ve Buckingham Sarayı önünde toplanmamaları rica edildi, ama tabii bu uyarıya uymayanlar da vardı. 2002’de Ana Kraliçe’nin cenazesinden beri İngiltere’de gerçekleşen en önemli kraliyet cenazesiydi bu.

631ba59d86b2453cc0b9b6be.jpg


Kraliçe, Platin Jübile kutlamaları sırasında Buckingham Sarayı’nın balkonundan halkı selamlamıştı.

Şimdi ise Kraliçe Elizabeth için düzenlenecek cenaze töreni elbette çok farklı olacak. Diana’nın cenaze töreninden bile çok daha kalabalık olması bekleniyor.

Daha kraliçenin ölümü açıklanır açıklanmaz Buckingham Sarayı’nın önünde izdiham yaşandı. Kaçınılmaz bu, çünkü tarihte önemli bir devir kapanıyor. Tabii bu durumda Prens Philip’in geçici olarak Windsor Kalesi’nde defnedilen naaşı da Kraliçe Elizabeth’in naaşıyla birlikte demir kapılar ardındaki kral ve kraliçelerin mezarlarının bulunduğu Kral VI. George Memorial Chapel’e taşınacak.
 
Üst Alt