20 yaş dişleri artık kabus değil

657099e986b24a2b384a8521.jpg

Ağız sağlığımız, zaman içinde karşımıza çıkan çeşitli etkenlerle şekillenebilir. Bu zorlukların başında gelen ve genellikle genç yetişkinlik döneminde kendini gösteren 20 yaş dişleri, adeta gizemli bir misafir gibi ağız içinde belirirler.

İnsan ağız yapısında genellikle toplam 32 diş bulunur, ancak bu dişlerin çıkma süreci ve yerleşimi kişiden kişiye göre değişebiliyor.

20 yaş dişlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve yönetilmesi, sağlıklı ağız yapısına giden yolda önemli bir adımdır.

Yirmi yaş dişleri genellikle diğer dişlerle çatışma, yer sıkışıklığı veya doğru bir şekilde çıkmama gibi sorunlara yol açabilir. Bu durumlar, diş ağrısı, şişlik ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, bu dişlerin çıktığı durumlarda veya potansiyel sorunlar ortaya çıktığında diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Gerekirse diş hekimi bu dişleri çekmeye karar verebilir. Ancak herkesin durumu farklı olduğundan herkesin 20’lik dişlerinin çıkarılması gerekmez. Çoğu zaman bu dişlerin çıkma aşamasında veya ağızda sorunlara neden olduklarında müdahale gerekebilir.

Sorunlu 20 Yaş Dişleri Nasıl Tespit Edilir?

20 yaş dişlerinin tespiti genellikle diş hekimi tarafından yapılan muayene ve görüntüleme yöntemleriyle gerçekleşir. İlk olarak diş hekimi klinik muayene sırasında ağız içindeki genel durumu değerlendirir. 20 yaş dişlerinin çıkmaya başlamasından kaynaklı diş eti şişlikleri, ağrı veya çene hassasiyeti gibi belirtilerle birlikte değerlendirilir. Ancak, bu belirtiler her zaman net bir tespit sağlamayabilir.

Bazen de 20 yaş dişleri birkaç yıl içinde ön dişlerde gözle görülür çapraşıklığa sebep olabilir. Eğer zaman kaybetmeden çapraşıklığa sebep olan 20 yaş dişleri çekilirse bu çapraşıklık 6 ay ile 1 yıl süre içinde tekrar eski haline gelebilir. Eski haline gelmediği durumlarda şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi bu çapraşıklığın düzelmesini sağlar. Eğer 20 yaş dişlerinin sebep olduğu çapraşıklık ileri boyuttaysa ve hızlı bir çözüm arıyorsak çapraşık dişlere zirkonyum veya empress lamina tedavisi uygulanabilir.

Cerrahi Müdahale Gerekir mi?

20 yaş dişleri sadece 2-3 dakikalık işlemle yerlerinden alınabileceği gibi cerrahi müdahale ile 1 saati bulan operasyonlar da gerektirebilir.

Bunun kararı alınan bir panoramik röntgen sonrası dişin pozisyonu, kök formu ve diğer anatomik oluşumlarla komşuluğuna bağlı olarak verilir. işlem çok kısa da sürse çok uzun da sürse, işlemler lokal anestezi altında yapıldığı için hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Diğer tüm tedavilerde olduğu gibi 20 yaş dişlerinde de erken teşhis çoğu zaman işlemlerin daha kolay ve hızlı çözümlenmesini sağlar. Sizde eğer 20’li yaşlardaysanız veya daha ileri bir yaşta olup ara sıra 20 yaş diş problemi yaşıyorsa hızlı teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesi için en kısa zaman da bir diş hekimine gitmenizi öneririm. Bazen 20 yaş dişlerine gömük de olsalar hiç müdahale etmek gerekmez. En azından diş hekiminizin bu kararını duymakta sizi ömür boyu yaşayacağın 20 yaş dişi endişesinden kurtarır.
 
Üst Alt